De Tyrannosaurus rex had geen veren, zoals eerder werd vermoed, maar schubben. Dat blijkt uit het bestuderen van oude en nieuwe vondsten van deze dinosauriërs in de Verenigde Staten en Canada. Het beeld dat naturalistische paleontologen hadden van de T. rex moet opnieuw worden bijgesteld.

Een van de vragen voor paleontologen was of de T. rex veren heeft gehad. Tot voor kort ontbrak het materiaal om daar een goede uitspraak over te doen. Dit gebrek aan kennis leidde tot een ware klopjacht naar fossiel huidmateriaal van de T. rex. Nieuwe vondsten werden gedaan en eerdere vondsten werden afgestoft. Zo werd een dinovondst uit 2006, met de naam Wyrex, uit het magazijn van Houston Museum of Natural Science (Texas) gehaald en onderzocht. Bij de verschillende exemplaren werden stukken fossiele huid van de buik, nek, borst, staart en bekkenregio onderzocht. De wetenschappers waren verbaasd toen ze uiteindelijk alle gegevens op een rijtje legden en konden ze geen andere conclusie trekken dan dat de T. rex geen veren heeft gehad. Volgens paleontoloog dr. Phil R. Bell, die meewerkte aan het onderzoek, laat het nieuwe onderzoek ‘zonder twijfel zien dat de T. rex een schubachtige huid’ had. Bell stelt vast dat er een grote hype ontstaan is rondom de geverderde dino’s. Daardoor is men vergeten dat de meeste dinosauriërs een reptielachtige huid hadden. De onderzoekers onderzochten ook andere soorten zoals de Albertosaurus en de Gorgosaurus, dino’s die in hetzelfde leefgebied rondstampten. Ook voor deze soorten kwam men tot de conclusie dat ze niet bedekt waren met veren. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het juninummer van het wetenschappelijke tijdschrift Biology Letters.1 Overigens sluit de vondst niet uit dat sommige theropoden wel veren hebben gehad. Wetenschappers vermoeden nu dat alleen de kleinere theropoden, zoals de Dilong en de Yutyrannus, veren hadden om zichzelf warm te houden maar dat de reuzen onder de theropoden die niet hadden omdat ze beter in staat waren om de lichaamstemperatuur te reguleren.2

De kunstenaars die betrokken waren bij de speciale T. rex-expositie in Naturalis ontwierpen een T. rex met ‘protoveren’, pluizige structuren aan de armen en op de kop van het beest. In het boek bij de expositie houden de samenstellers overigens een slag om de arm. Ze schrijven daar: “Vooral jonge T. rexjes zullen baat gehad hebben bij de beschermende werking van veren. Hun kleine lichaam koelde immers snel af, in tegenstelling tot het grote lichaam van hun volgroeide soortgenoten. Misschien verloren de dieren een deel van hun verenkleed naarmate ze volwassen werden. Maar evengoed kan ook een volwassen T. rex rijkelijk bevederd zijn geweest. We weten het gewoon niet. Op veel moderne reconstructies zie je vooral veren op de kop.”3 De laatste regels van dit citaat moeten we nu herzien. Op basis van deze studie kunnen we namelijk zeggen: de T. rex had geen veren maar schubben. Gelukkig voor Naturalis is de expositie bijna afgelopen en kan de foutieve ‘artist impression’ de prullenbak in. Hoe de T. rex er dan wel exact uitgezien heeft, wat hij at en hoe zijn jachtgedrag was, daar is veel discussie over. We volgen deze discussie met belangstelling.

Voetnoten

  1. Bell, P.R., Campione, N.E., Persons, W.S., Currie, P.J., Larson, P.L., Tanke, D.H., Bakker, R.T., 2017, Tyrannosauroid integument reveals conflicting patterns of gigantism and feather evolution, Biology Letters 13 (6): 1-5.
  2. Voor deze samenvatting gebruikte ik de volgende nieuwsberichten: http://globalnews.ca/news/3506400/tyrannosaurus-rex-fossil-skin-scales-university-of-alberta/, http://www.sciencemag.org/news/2017/06/world-s-only-fossils-t-rex-skin-suggest-it-was-covered-scales-not-feathers en https://www.washingtonpost.com/amphtml/news/speaking-of-science/wp/2017/06/06/tyrannosaurus-rex-had-scaly-skin-and-wasnt-covered-in-feathers-a-new-study-says/.
  3. Vries, D.R. de, 2016, T. rex. Trix in Naturalis (Amsterdam: Leopold).

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

7 Comments

M.Nieuweboer

“We volgen deze discussie met belangstelling.”

Ik ook, maar met het theologische debat waar u regelmatig over schrijft heeft dit [toch] niets te maken[?]

Jan van Meerten

Geachte heer Nieuweboer, u schrijft: met het theologische debat waar u regelmatig over schrijft heeft dit [toch] niets te maken[?]. Dat klopt, de discussie over jachtgedrag, dieet en uiterlijk van de T. rex is een paleontologische discussie en geen theologische discussie. Creationisten en naturalisten zullen, als er genoeg aanwijzingen zijn, hierover min of meer tot dezelfde conclusie komen. Hierboven wordt dan ook nergens beweerd dat het zou gaan om een theologisch debat, integendeel.

Peter

“de kleinere theropoden, zoals de Dilong en de Yutyrannus, veren hadden”

Dilong was klein voor een dino, Yutyrannus was niet klein: “Yutyrannus were gigantic bipedal predators. The holotype and oldest known specimen has a length of 9 metres (30 ft) and an estimated weight of about 1,414 kg (3,117 lb).[1] Its skull has an estimated length of 905 millimetres (35.6 in). The skulls of the paratypes are 80 centimetres (31 in) and 63 centimetres (25 in) long and their weights have been estimated at 596 kilograms (1,314 lb) and 493 kilograms (1,087 lb) respectively.[1]”

Jan van Meerten

Geachte Peter, in het bericht staat ‘kleinere theropoden’. M.a.w. kleiner dan de Tyrannosaurus rex. Als we uw beschrijving, vermoedelijk van wikipedia overgenomen, vergelijken met de T. rex dan is dat door mij correct geformuleerd, beide genoemde dino’s waren kleiner dan de T. rex. De vraag blijft natuurlijk interessant waarom Yutyrannus, een theropode van dergelijke grootte, (vermoedelijk) wel veren heeft gehad. Ik zie uit naar meer (publicaties van) vondsten van Yutyrannus om nog meer duidelijkheid te krijgen over dit dier. En ik hoop ook bij deze dieren, zoals eerder hier aangegeven bij de Wareolestes, dat creationistische paleontologen zich ook met de duiding van de data rond Yutyrannus bezig gaan houden.

Geef een antwoord