Volgens de gangbare theorie kan hij helemaal niet bestaan. Maar toch is hij er. De ster die met behulp van de Europese Very Large Telescope onlangs werd ontdekt.

Het is de samenstelling van de kleine ster, aangeduid als SDSS j102915+172927, die de onderzoekers voor een raadsel plaatst. Naast waterstof en helium bevat hij namelijk bijzonder weinig andere chemische elementen. Volgens de theorie moet een ster altijd zware metalen bevatten om een gaswolk te laten indikken tot een ster. „De ster die we onderzocht hebben is extreem metaalarm, wat betekent dat hij erg primitief is. Het zou een van de oudste sterren kunnen zijn die ooit zijn waargenomen”, aldus een van de onderzoekers.

De ontdekking is zo opzienbarend dat wetenschappers de modellen over het ontstaan van sterren misschien moeten herzien. Er zijn nog een paar sterren met een heel laag metaalgehalte opgespoord. Door die te onderzoeken willen ze achterhalen waar ze precies een fout hebben gemaakt in de theorie over stervorming.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Verhoeven, E., 2011, ‘Onmogelijke’ ster ontdekt, Weet 11: 11.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Volgens de gangbare theorie kan hij helemaal niet bestaan. Maar toch is hij er. De ster die met behulp van de Europese Very Large Telescope onlangs werd ontdekt.

Het is de samenstelling van de kleine ster, aangeduid als SDSS j102915+172927, die de onderzoekers voor een raadsel plaatst.

...
Read more

1 Comment

Peter

“It has been suggested, both for theoretical and observational reasons, that the formation of low-mass stars in the interstellar medium requires a critical metallicity somewhere between 1.5×10−8 and 1.5×10−6. The metallicity of Caffau’s star is less than 6.9×10−7.”

Dat wil zeggen dat de metallicity van deze ster in het gesuggereerde grensgebied ligt. Niets onmogelijks aan. [Zie:] https://en.wikipedia.org/wiki/SDSS_J102915%2B172927 [De] Nederlandse wiki ontbreekt.

Geef een antwoord