Vraag

Tijdens mijn studie kwam ik een opvallend feit tegen. De kuitspier musculus plantaris (M. plantaris), die van de knieholte tot de hak van de voet loopt, ontbreekt bij 5 tot 10% van de mensen. Naar aanleiding hiervan checkte ik op het web wat hierover bekend is. Ik kwam dit artikel tegen: www.weet-magazine.nl/kuitspier. Dit gaat over de kuitspier en over nog meer onderdelen van het menselijk lichaam. Deze onderdelen zouden volgens het artikel een bewijs zijn van macro-evolutie. Kun je dit gemakkelijk weerleggen?

Antwoord

Het voert te ver om elk punt van het artikel hier uitgebreid te behandelen. Verschillende punten zijn al eens in Weet Magazine besproken (www.weet-magazine.nl/knie). Wat die spier betreft: dat lijkt een geval van degeneratie. Het gen dat voor de groei van die spier zorgt, kan zijn beschadigd. Ook kan het dat het gen wel intact en aanwezig is, maar niet (meer) is ’aangezet’.

M. Plantaris helpt bij het bewegen van de enkel en de knie. Bij het ontbreken ervan kan de functie opgevangen worden door andere kuitspieren. M. Plantaris is dus niet nutteloos, maar je kunt hem wel zonder veel problemen missen. Dit is geen bewijs van macro-evolutie. Het gaat hier om een verlies van (de beschikbaarheid van) genetische informatie. Door op die manier uitsluitend informatie te verliezen, kun je nooit van een eencellige naar een mens gaan.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2016, Ontbreken van de kuitspier, Weet 39: 50.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."