Evolutionisten geloven dat de aarde zo’n 4,5 miljard jaar geleden is ontstaan als een levenloze bol gesmolten gesteente. Maar nu zie je overal om je heen tekenen van leven. Ergens in die lange geschiedenis moet het eerste leven dan vanzelf zijn ontstaan. Nieuw ontdekte, microscopisch kleine fossielen plaatsen dat ontstaan van het leven nu nóg verder terug op de evolutionaire tijdlijn.

Hematiet-660x400.wikipedia

Het ontstaan van het leven is een raadsel voor naturalisten. Naarmate er meer vondsten worden gedaan lijkt dat raadsel alleen nog maar groter te worden. In een kristal uit Canada zijn kleine, holle buisjes van het ijzermineraal hematiet gevonden. De onderzoekers denken dat dit de oudste sporen zijn van leven: tot wel 4,28 miljard jaar oud. Dat is ruim een half miljard jaar ouder dan de stromatolieten uit Groenland, die tot nu toe de titel ‘oudste leven’ kregen. De onderzoekers denken dat deze fossielen zijn ontstaan bij een warmwaterbron. Dat is een van de plekken die evolutionisten aanwijzen voor het ontstaan van het leven. Daar zijn namelijk allerlei chemicaliën aanwezig. Daarbij herbergen hedendaagse onderzeese vulkanische bronnen ook een grote variatie aan leven.

Niet iedereen is overtuigd van deze vondst. Het is nog maar de vraag of de ijzerstructuren door levende organismen zijn gevormd. Hoewel de onderzoekers erop wijzen dat er ook koolstof en fosfor – beide bouwstenen van leven – zijn gevonden, zijn die stoffen niet exclusief voor leven. Maar zelfs àls het fossielen zijn, dan is er nog de vraag hoe oud ze zijn. Want hoewel de onderzoekers de maximale ouderdom op 4,28 miljard jaar schatten, is het moeilijk dit gesteente precies te dateren. Het zou volgens de onderzoekers zelf ook 3,77 miljard jaar kunnen zijn, en volgens critici zelfs jonger dan 2,7 miljard jaar. De onderzoekers zijn er echter van overtuigd dat de ijzerstructuren echte fossielen zijn. Ze hebben hun fossielen vergeleken met die van recentere warmwaterbronnen: 480 miljoen jaar oud, 186 miljoen jaar en van microben die vandaag de dag bij warmwaterbronnen leven. De overeenkomsten waren opmerkelijk.

Deze vondst werpt volgens de onderzoekers nieuw licht op de vraag hoe en waar leven kan ontstaan. Volgens hen zijn er in het zonnestelsel veel plekken mogelijk waar leven vanzelf kan ontstaan. Hoewel de media direct bovenop deze ontdekking zijn gedoken, maakt deze vondst in meerdere opzichten het vraagstuk over het ontstaan van leven eerder ingewikkelder dan duidelijker. Om te beginnen zijn deze fossielen van een heel ander soort dan de eerder ontdekte stromatolieten. Dat betekent dat het leven niet alleen eerder ontstaan is, maar ook nog eens meer variatie vertoont dan gedacht. Is de ene uit de andere voortgekomen? Of is leven op meerdere plekken vanzelf ontstaan? En waarom gebeurt dat dan nu niet meer? Aangezien deze ‘oudste microfossielen’ erg lijken op de structuren die tegenwoordig te vinden zijn bij warmwaterbronnen moet dat betekenen dat ze in de afgelopen vier miljard jaar onveranderd zijn gebleven, terwijl in diezelfde tijd alle andere organismen (van simpel tot complex) zich ontwikkeld zouden hebben. Heb jij zo’n groot geloof om dat aan te nemen?

Bron: http://www.nature.com/nature/journal/v543/n7643/full/nature21377.html

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."

1 Comment

Peter

Het plaatje geeft moderne bacteriën, niet de fossielen. De bron van dit WEET artikel is http://news.nationalgeographic.com/2017/03/oldest-life-earth-iron-fossils-canada-vents-science/, waar ook de fout met verwisseling van fossiele en moderne bacteriën vandaan komt. Dit National Geographic artikel geeft geen achtergrond waarom onderzeese warmwaterbronnen speciaal interessant zijn voor de oorsprong van het leven.

Deze post begint met: “Evolutionisten geloven dat de aarde zo’n 4,5 miljard jaar geleden” Dat ‘geloven’ ‘evolutionisten’ niet. Geologen/astronomen hebben aangetoond dat de aarde zo’n 4,5 miljard jaar oud is. Ook creationisten weten dat de aarde zo oud is, zie: https://ageofrocks.org/2014/05/24/andrew-snelling-concedes-radiometric-dating-of-meteorites-is-solid/ waarin beschreven wordt hoe de creationist Snelling toch tot de wetenschappelijke leeftijd voor meteorieten komt.

Verder staat er: “Aangezien deze ‘oudste microfossielen’ erg lijken op de structuren die tegenwoordig te vinden zijn bij warmwaterbronnen moet dat betekenen dat ze in de afgelopen vier miljard jaar onveranderd zijn gebleven, terwijl in diezelfde tijd alle andere organismen (van simpel tot complex) zich ontwikkeld zouden hebben. Heb jij zo’n groot geloof om dat aan te nemen?” Dat is een versie van:
“If we evolved from apes, why are there still apes today?” een type argument dat [ook] door creation.com wordt afgeraden, zie http://creation.com/arguments-we-think-creationists-should-not-use

Geef een antwoord