De tijd dat geologen praktisch alle aardlagen, landvormen en erosiesporen toeschreven aan trage, alledaagse processen, ligt in het verleden. Het is nu catastrofisme wat de klok slaat: met name de impact van overstromingen wordt steeds meer erkend.

In het wetenschappelijke tijdschrift Science werd eerder dit jaar een onderzoek gepubliceerd over het effect van overstromingen die zijn veroorzaakt door het doorbreken van gletsjermeren. Het blijkt dat deze doorbraken voor veel meer erosie zorgen dan de voorspelbare, regelmatige overstrominkjes die de jaarlijks terugkerende moesson veroorzaakt. Dit komt vooral doordat grote rotsblokken, die normaal gesproken de loop van het water bepalen, door grote overstromingen zélf kunnen worden meegesleurd.

De onderzoekers concluderen dat de vorm van het landschap in de Himalaya meer wordt bepaald door korte, heftige gebeurtenissen dan door de lange periodes van kalme, dagelijkse processen.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Demoed, J.F.A., 2018, Overstromingen in de Himalaya, Weet 54: 9.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.