In de Atxurra-grot in Noord-Spanje zijn zo’n zeventig rotstekeningen gevonden van paarden, geiten, herten en buffels. Het komt niet vaak voor dat er zo veel afbeeldingen in één grot worden gevonden. En wat nog opmerkelijker is: de tekeningen zijn van uitzonderlijk hoge kwaliteit.

Spanje staat bekend als de geboortegrond van kunstenaars als Gaudi, Picasso en Dalí, maar het lijkt erop dat de vroegere bewoners er ook wat van konden. Volgens archeoloog Diego Garate behoren de tekeningen in de Atxurra-grot tot de Champions League van de rotskunst. Garate en zijn team vonden de tekeningen in 2014. De grot zelf is in 1929 (her)ontdekt. De rotstekeningen bevinden zich op een diepte van 300 meter. Volgens de oude-aardedatering zijn ze ergens tussen de 14.500 en 12.500 jaar geleden gemaakt, in de geologische periode die het paleolithicum wordt genoemd. De meeste creationisten plaatsen de tekeningen zo rond 2000 v.Chr., dus na de zondvloed en de daaropvolgende verspreiding vanuit Babel. Gezien het grote aantal rotstekeningen, de hoge kwaliteit ervan en de locatie, zo diep onder de grond, denkt men dat deze grot diende als ontmoetingsplaats of religieus centrum.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2016, Paleolithische Picasso, Weet 40: 11.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."