Een van de belangrijkste historische gebeurtenissen in de Bijbel is de wegvoering van de Joodse elite door de Babyloniërs omstreeks 587 v.Chr. Archeologen hebben nu direct bewijsmateriaal voor die gebeurtenis gevonden.

Een onderzoeksteam van de University of North Carolina Charlotte (VS) doet al enige jaren opgravingen bij de Sionsberg in Jeruzalem. Daar hebben ze een mengeling van voorwerpen gevonden die, volgens de archeologen, alleen maar kunnen passen bij de Babylonische verovering van Jeruzalem. Het gaat om alledaagse gebruiksvoorwerpen als aardewerk en olielampen, die samen met as en bronzen en ijzeren pijlpunten worden aangetroffen.

„We weten waar de oude verdedigingswerken stonden”, vertelt geschiedenisprof Shimon Gibson die de opgraving mede begeleidt. „Daardoor weten we dat dit geen dumpplaats is, maar een stedelijk gebied.”

Nog een reden waarom de archeologen denken dat dit geen vuilstortplaats kan zijn geweest, is omdat er behalve as, pijlpunten en aardewerk ook een sieraad is gevonden van goud en zilver — mogelijk een oorbel of het metaal van een kwast zoals de Joden die aan hun kleding behoorden te maken. „Niemand laat gouden juwelen achter en niemand heeft pijlpunten in zijn huisvuil”, vat Gibson het samen. „Dit bewijsmateriaal wijst dus naar de historische verovering van de stad door Babylon, want de enige grootschalige vernietiging van de stad die we in [de tijdsperiode waar deze voorwerpen uit stammen] kennen, is de verovering van 587 tot 586 v.Chr.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

Dit artikel is met toestemming overgenomen van Weet-Magazine. Regelmatig wisselen we artikelen uit met het tijdschrift Weet Magazine. Abonnee worden? Klik dan hier.