Op de maan Titan heb je geen water nodig om een zandkasteel te bouwen. Zand is daar elektrisch geladen zodat het aan elkaar ‘plakt’.

In de ruimte zijn veel vreemde plekken. Titan bijvoorbeeld. Die grootste maan van Saturnus kreeg al eens eerder aandacht in Weet vanwege zijn jeugdige uiterlijk. Er is nu nog iets interessants ontdekt. Wetenschappers van het Georgia Institute of Technology beweren
dat de daar aanwezige zandduinen niet door wind worden gevormd
maar door statische elektriciteit. Dat concluderen ze uit hun laboratoriumproeven. Het werkt zo:

Op aarde en op Titan waait het. Wanneer zanddeeltjes door de wind
worden bewogen, wrijven ze langs elkaar. Daardoor ontstaat een statische lading, net als wanneer je met een ballon over je haren wrijft. Het verschil tussen aarde en Titan is echter dat het aanwezige zand een andere samenstelling heeft. Op aarde gaat het voornamelijk om silicium. Op Titan bevinden zich, naast silicium, ook koolwaterstoffen in het zand. Die houden de elektrische lading als het ware vast, zodat de duinen bij elkaar worden gehouden. Daardoor zou je op Titan een stevig zandkasteel kunnen bouwen zonder dat je het zand met water aan elkaar hoeft te plakken.

Titan-zand kan overigens ook aan ruimtesondes blijven plakken. Daardoor kan apparatuur vastlopen. Dat zou een wel heel kostbare manier zijn om zandkastelen te bouwen…

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A. van, 2017, Plakzand op Titan, Weet 45: 8.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."