Velen denken dat de aarde niet de enige plek in het heelal is waar je leven aantreft. Daarom zoekt men de hemel af naar mogelijke planeten waar leven zou kunnen bestaan. Onlangs dacht men twee van zulke planeten te hebben gevonden, maar inmiddels is duidelijk dat het toch geen planeten bleken te zijn.

gliese_581_-_2010-wikipedia

Het is erg moeilijk om planeten buiten ons zonnestelsel –zogenaamde exoplaneten– te detecteren. Onlangs dachten wetenschappers twee exoplaneten gevonden te hebben rond Gliese 581. Dat is een rode dwergster die op 20 lichtjaar afstand van de aarde staat. De planeten lagen bovendien in de ‘bewoonbare zone’. Dat is een afstand van een ster waar vloeibaar water kan bestaan (staat de planeet dichter bij de ster dan kookt het water van de planeet, en verder weg bevriest het). Maar nu blijkt dat deze twee exoplaneten helemaal niet bestaan! Door veranderingen in de ster zelf werd de illusie van planeten gewekt. Gliese 581 heeft waarschijnlijk wel echte planeten, maar die liggen niet in de bewoonbare zone.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Weet Magazine, 2014, Planeten rond Gliese 581 onbewoonbaar verklaard, Weet 28: 9.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

Dit artikel is met toestemming overgenomen van Weet-Magazine. Regelmatig wisselen we artikelen uit met het tijdschrift Weet Magazine. Abonnee worden? Klik dan hier.

Geef een antwoord