We hebben de mogelijkheid om te reageren onder een artikel uitgezet. Hieronder lees je waarom.

Herhaling

herhaling van zetten

Sinds de lancering van de website in 2015, is er enorm veel gereageerd onder de artikelen op onze site. In totaal zijn er meer dan vijfduizend reacties op onze site geplaatst. Dat is meer dan vijf reacties per geplaatst artikel. Onder sommige artikelen is zelfs meer dan honderd keer gereageerd. Soms was de discussie leerzaam en verhelderend, maar steeds vaker zien we dat dezelfde vragen en opmerkingen door dezelfde persoon onder verschillende artikelen worden geplaatst.

Kwantiteit versus kwaliteit

Steeds meer lijkt het om kwantiteit te gaan, in plaats van kwaliteit: degenen die het vaakst reageren hebben gelijk, in plaats van degenen met de beste argumenten. En hiermee verschuift de kwaliteit van de reacties van een goed gesprek steeds meer naar een vluchtige roep om het eigen gelijk.

Moderatie

Één van onze volgers liet ons weten: “modereren is een mijnenveld”. Hij bedoelde daarmee, dat het modereren van reacties altijd scheve gezichten oplevert. Dit is ook onze ervaring. Om de kwaliteit van de discussie te bewaken, modereerden wij namelijk de reacties. Dit was ook wel nodig, want regelmatig werden reacties geplaatst zoals deze:

“Je zal zo’n religieuze gek maar in je familie hebben. Je zal maar zo’n volkomen geschifte vader hebben.”, “Je bent volkomen geschift.”, “Het zal interessant zijn (dat maak ik niet meer mee) om te zien hoe de kinderen of kleinkinderen van domoren/gekken als [de auteurs] praten over hun papa/opa die in zijn domheid en religieuze waanzin de groots mogelijke onzin verkocht.”

In totaal hebben wij honderden van dergelijke reacties niet doorgelaten, of gedeeltes weg moeten halen vanwege (grof) taalgebruik, ad hominem drogredenen (op de man spelen) en andere zaken die niet overeen kwamen met het moderatiebeleid. Ook kwam het voor dat bepaalde mensen onder meerdere pseudoniemen reacties plaatsten, om zo de indruk te wekken dat er meer mensen waren die het met hen eens zijn.

Trollen

Dan heb je ook nog de zogenoemde internet-trollen: mensen die een reactie plaatsen puur om anderen te sarren. In Trouw stond in 2006 een kort interview met iemand die ook regelmatig op onze site reageerde:

“Vooral wanneer ik me erger aan artikelen dan typ ik spontaan wat me invalt. Het is ook wel een beetje een spel. Het is prettig om de dag te eindigen met een welgemeende belediging. Het is natuurlijk wel een kunst om die netjes en mooi te verpakken.”1

Deze “trollen” zorgen voor een oppervlakkige discussie, waardoor anderen die serieus zijn geïnteresseerd, de behoefte niet meer voelen te reageren. Dit is de reden dat steeds meer websites de mogelijkheid om te reageren onder een artikel hebben uitgezet.2

Reacties gesloten – Gesprek open

Ook op old.logos.nl hebben we daarom per heden de mogelijkheid om te reageren uitgezet. Kun je nu dan helemaal nergens meer een vraag stellen, een onjuistheid melden of een compliment doorgeven? Juist wèl! Je kunt ons een email sturen of het contactformulier gebruiken. Wij beloven dat je een antwoord krijgt op je vraag. En dan kan het echte gesprek beginnen. Een mailwisseling met èchte mensen.

Voetnoten

  1. Mark Nieuweboer: nette beledigingen uit Suriname, Trouw 29 december 2006. Hier online te vinden
  2. Zie dit artikel uit 2013 en dit artikel uit 2015 (beide Engelstalig)

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

De redactie van logos bestaat uit verschillende auteurs. Af en toe plaatst de redactie een artikel wanneer de auteur zelf niet zijn of haar artikelen op onze site plaatst. Ook behandelt de redactie regelmatig reacties van lezers van onze artikelen en voegt (altijd met vermelding) extra informatie zoals voetnoten of inleidingen aan artikelen toe.

1 Comment

Geef een antwoord