Een rivier in Canada is plotseling verdwenen! In slechts vier dagen kwam de hele rivierbedding droog te staan. Nu volgt het water een andere route. Hoe is dat zo gekomen?

17PIRACY1-superJumbo-660x400.weet

De Slims River in het Canadese territorium Yukon is niet meer.1 De rivier was zo’n 24 kilometer lang en gemiddeld 480 meter breed en mondde uit in het Kluanemeer. Nu is er niets meer over dan een modderige bedding. De oorzaak daarvan vind je aan het begin van de voormalige rivier. Slims werd namelijk gevoed door een deel van het smeltwater van de Kaskawulshgletsjer. De rest ging een andere kant op, door de Alsekrivier. Doordat veel ijs van deze gletsjer in korte tijd smolt kon het smeltwater een diepe geul uitslijten. Hierdoor verdwijnt al het smeltwater via de Alsekrivier in de Golf van Alaska.

Langzaam proces

De ‘omlegging’ van de Slims River ging snel. In slechts vier dagen tijd was het water verdwenen. Als je uitgaat van een miljarden jaren oude aarde is dit een oogwenk. In de aardlagen vind je ook sporen van oude rivierbeddingen, waarvan de rivier zelf een andere koers is gaan volgen. Tot nu toe ging men ervan uit dat deze koersveranderingen honderden of duizenden jaren duurden, het was dus een langzaam proces. Voor het eerst in de geschiedenis zijn mensen getuige geweest van een snelle verandering van een waterstroom. Dat zet je aan het denken: kunnen de koerswijzigingen uit het verleden ook snel zijn gegaan?

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

Voetnoten

  1. http://www.sciencealert.com/scientists-say-an-entire-river-in-canada-vanished-in-the-space-of-just-4-days

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

Dit artikel is met toestemming overgenomen van Weet-Magazine. Regelmatig wisselen we artikelen uit met het tijdschrift Weet Magazine. Abonnee worden? Klik dan hier.

2 Comments

Peter

“Tot nu toe ging men ervan uit dat deze koersveranderingen honderden of duizenden jaren duurden, het was dus een langzaam proces.”

Is dat zo? Hoelang weten geologen al niet dat rivieren stukjes van elkaar kapen? Is er enige bewering dat dat altijd langzaam moet gaan, ongeacht de omstandigheden?

[Zie] deze uit [het] Science Alert artikel dat hiervoor gebruikt is:
“But with the glacier retreating in recent years due to Earth’s warming climate, a period of intense melting saw the flow of meltwater punch a new channel in the ice, rerouting the flow southwards via the Kaskawulsh River.” Dat klopt met de titel van het oorspronkelijke artikel uit Nature Geoscience: “River piracy and drainage basin reorganization led by climate-driven glacier retreat” https://www.nature.com/ngeo/journal/vaop/ncurrent/full/ngeo2932.html

[Een auteur op] deze website had juist een stukje uit het Reformatorisch Dagblad dat klimaatverandering ontkenden, en nu is klimaatverandering de oorzaak van iets dat [de auteur van dit artikel] leuk vindt.

Geef een antwoord