De planeet Saturnus staat bekend om z’n mooie ringen. Astronomen hebben methoden om de massa van die ringen te bepalen. En wat blijkt? Eén van die ringen is een stuk lichter dan geschat. Dat levert problemen op voor de leeftijd die er altijd aan is gegeven.

De ringen van Saturnus dragen letters die oplopen, in chronologische volgorde, gebaseerd op hun ontdekking. De B-ring is de grootste en helderste. Deze ring zou volgens astronomen een grote massa moeten hebben om – na miljarden jaren – nog zo helder te kunnen zijn. Door ruimtestof worden de ringen namelijk langzamerhand steeds donkerder. Om hier een verklaring voor te vinden stelden astronomen voor dat de ring een hoge dichtheid heeft. Dat betekent dat er veel van het oorspronkelijke, heldere ijs in die ring zat en dat er dus veel helder materiaal ‘gerecycled’ kan worden binnenin de ring. Maar er draaien ook manen om Saturnus heen, die het stof in de ringen door hun zwaartekracht verstoren. Ze veroorzaken verstoringen in de ringen die kenmerkende patronen vertonen.

Op basis van die patronen kan men bepalen hoeveel massa er in zo’n ring zit. De B-ring blijkt de helft tot 1/7 lichter te zijn dan men verwachtte op basis van miljoenen jaren. En dat betekent dat er minder materiaal gerecycled kan worden dan verwacht en dat de ringen dus geen 4,5 miljard jaar oud kunnen zijn. Seculiere astronomen moeten daarom (zonder enig bewijs) stellen dat de ringen ergens in de afgelopen 100 miljoen jaar zijn ontstaan. Dat lijkt lang, maar dat is slechts 1/45-ste van het leven van Saturnus. Als je echter uitgaat van een jonge aarde en een recente schepping is er helemaal geen probleem voor de jong uitziende ringen van Saturnus.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2016, Saturnusringen houden zich groot, Weet 38: 10.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."