Wetenschappers lieten ogen op de rug van blinde kikkervissen groeien. En uit tests bleek dat ze ermee konden zien!

Onderzoekers van de Tufts University in Massachusetts (VS) wilden weten hoe zenuwen van getransplanteerde organen aanhechten in de ontvanger. Daarvoor voerden ze hun eigen transplantaties uit; niet bij mensen, maar bij blinde kikkervisjes. Die diertjes kregen ogen in hun rug getransplanteerd. Sommige kikkervisjes kregen ook een bestaand medicijn toegediend, Zolmitriptan. Dat is al goedgekeurd voor gebruik door mensen en heeft een positief effect op de ontwikkeling van zenuwen.

Uit tests bleek dat de kikkervissen die Zolmitriptan kregen beter waren in het onderscheiden van kleuren en vormen dan kikkervissen die dat niet kregen. Met dit onderzoek hopen de wetenschappers beter te begrijpen hoe ‘regeneratieve medicijnen’ werken. Dat zijn medicijnen die weefsel herstellen, bijvoorbeeld na een transplantatie.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A. van, 2017, Sneaky ogen, Weet 45: 12.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."