Vraag

Ik ben bezig met het lezen van de boeken Gospel in the Stars van J.A Seiss en The Witness in the Stars van E.W. Bullinger. Beide auteurs bepleiten dat het Evangelie in de sterren is geschreven. Wanneer je de hoofdstukindeling ziet, gemaakt door Bullinger, waarin alle 48 sterrenbeelden een plek hebben gekregen en ‘passen’ in het hele plaatje dat wordt geschetst, krijg je de neiging erin te geloven. Is het gevaarlijk wanneer je hierin gelooft? En mag, op grond van de bekende sterrenbeelden die al eeuwenoud zijn, de conclusie worden getrokken dat je het Evangelie in de sterren kunt vinden?

Antwoord

Het is een interessante theorie om uit te zoeken, maar ga er geen theologie op bouwen. Over het evangelie in de sterren zijn al een eeuw lang discussies. Voorstanders zien de overeenkomsten tussen de opeenvolging van de sterrenbeelden en het evangelie. Tegenstanders zeggen dat er nogal wat fantasie voor nodig is, en dat sommige van die overeenkomsten nogal vergezocht zijn.

Hoewel dit kan lijken op astrologie (sterrenwichelarij) is dat het niet. Bij astrologie worden de sterren gebruikt om de toekomst te voorspellen. Dat wordt door God verboden. De sterrenbeelden zelf zijn al heel oud. Sommige worden al in het Bijbelboek Job genoemd, nota bene door God Zelf.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2017, Staat het Evangelie in de sterren?, Weet 45: 48.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."