Het heelal zit vol wonderbaarlijke werelden. Maak kennis met de planeet die heter is dan sommige sterren.

Slechts anderhalve dag duurt een ‘jaar’ op de planeet KELT-9b, een gasreus die 2,8 keer zwaarder is dan Jupiter. Deze planeet heeft altijd dezelfde kant naar de ster gericht, net zoals van de maan altijd dezelfde kant naar de aarde staat. Dat komt omdat hij zo dicht bij zijn ster staat. Daardoor heeft de dagzijde van de planeet een geschatte temperatuur van ruim 4300 °C. Dat maakt KELT-9b heter dan de meeste sterren. De ster waar KELT-9b omheen cirkelt is twee keer zo groot en twee keer zo heet als de zon. Door de zonnewind kan KELT-9b zelfs een staart hebben, zoals een komeet. Een interessante vraag is hoe lang zo’n planeet kan blijven bestaan. De atmosfeer van KELT-9b kookt letterlijk van de planeet af; dat proces is nu gaande. Je kunt je voorstellen dat zo’n proces nog geen miljoenen jaren aan de gang kan zijn.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Nunen, H. van, 2017, Superhete planeet, Weet 47: 8.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.