Mensen zijn de enige schepsels op aarde die gebruikmaken van een complexe taal. Evolutionisten geloven dat ergens in het menselijke voorgeslacht taal op natuurlijke wijze is ontstaan. Er zijn verschillende theorieën over, maar een nieuw onderzoek zet je weer met beide benen op de grond.

Een Amerikaans onderzoeksteam, bestaande uit wetenschappers van verschillende universiteiten, bekeek wat er de afgelopen tientallen jaren gepubliceerd is over de evolutie van taal. De conclusies liegen er niet om. Veel onderzoeken richten zich op het ontdekken van een soort van taal in de dierenwereld. Maar in de afgelopen 40 jaar is er nog geen diersoort gevonden die een taal heeft die enigszins bij die van mensen in de buurt komt.

Ook uit fossielen en archeologie kun je geen conclusies trekken over wanneer en hoe taal evolueerde. Daarnaast zijn er nog geen ‘taalgenen’ gevonden, dus je hoeft ook niet naar de moleculaire biologie te kijken. Zelfs (computer)modellen bieden volgens de taalwetenschappers geen uitkomst. Ze wijzen erop dat er nog veel nieuwe bewijslast moet worden gevonden om taal vanuit een evolutionistisch perspectief te verklaren. In hun eigen woorden: „Totdat dit soort bewijzen worden aangedragen blijft het begrip van taalevolutie één van de grote mysteries van onze soort.”

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A. van, 2015, Taalbarrière in de evolutie, Weet 31: 6.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."