Heb je je weleens afgevraagd waarom trekvogels in een V-vorm door de lucht vliegen? Wetenschappers van de universiteit van Londen werkten samen met de dierentuin van Wenen om het antwoord te vinden. Het blijkt dat de vogels slim gebruikmaken van ‘wervelwinden’, die door de vogel voor hen worden gemaakt.

De tips aan de uiteinden van vliegtuig vleugels zijn omhoog gebogen. De reden hiervoor is dat er aan de tip luchtstromen ontstaan, die om de vleugels
heen krullen. Dit zorgt ervoor dat de punten van de vleugels naar beneden worden gedrukt. Hierdoor kost het minder energie om het vliegtuig in de
lucht te houden. Bij vogels werkt dit ook zo. Net als bij vliegtuigen ontstaan er wervelingen aan de uiteinden van de vleugels. Die wervelwinden kun je niet zien, maar blijkbaar weten de vogels wel precies waar ze zijn. De wervelingen zouden hun vleugels naar beneden drukken als ze recht achter hun voorganger zouden vliegen, maar door links of rechts ervan te vliegen, kunnen de vogels gebruikmaken van de opwaartse stroom van de wervelingen.
Maar dat is niet alles. Omdat vogels met hun vleugels flappen, verandert de positie van die wervelingen steeds. Toch kunnen ze hier optimaal gebruik
van maken door hun vleugels op de goede momenten naar boven en naar beneden te bewegen.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A. van, Demoed, J.F.A., 2014, Trekvogels zijn slim en lui tegelijk, Weet 26: 11.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."

Geef een antwoord