Het indelen van fossielen is een lastig klusje; zeker als je uitgaat van de evolutietheorie. De ene soort verandert dan langzaam in de andere. Maar soms vind je een dier dat nergens lijkt te passen, zoals het tullymonster. Wat doe je dan?

In 1958 vond Francis Tully een wel heel opmerkelijk fossiel in Illinois (VS). Het werd vernoemd naar zijn ontdekker: tullymonster (Tullimonstrum gregarium). Bijna 60 jaar lang wist niemand waar dit beestje in de evolutionaire stambomen thuis zou horen. Het vertoont een aantal opmerkelijke eigenschappen, zoals complexe ogen, hoornachtige tanden en een vin met vinstralen; dat zijn stukjes kraakbeen die de vin verstevigen.

Er zijn duizenden fossielen van het tullymonster gevonden in de lagen uit het carboon – zo’n 300 miljoen jaar oud, volgens de geologische tijdsrekening – maar toch blijft het enig in zijn soort. Er is geen enkel ander dier dat erop lijkt. Uiteindelijk is besloten om het tullymonster bij de gewervelden in te delen. Met krachtige analysetechnieken heeft men ontdekt dat het tullymonster kieuwen heeft en een ‘chorda dorsalis’, een orgaan dat volgens evolutionisten de voorloper van een wervelkolom zou zijn.

Dat het bijna 60 jaar duurde voordat het tullymonster kon worden ingedeeld, laat zien hoe uniek dit beestje is. Er zijn wel meer dieren en fossielen die moeilijk in te delen zijn omdat ze eigenschappen hebben van verschillende soorten: mozaïekdieren. De overeenkomst van eigenschappen duidt overigens niet per se op gemeenschappelijke afstamming.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2016, Tullymonster. Eindelijk ingedeeld, Weet 39: 8.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."