Een half jaar terug was de fossiele gevederde vogel/dinostaart die in barnsteen was gevonden uitgebreid in het nieuws.1 Nu heeft dezelfde onderzoeksgroep een nieuwe vondst bekend gemaakt: een complete vogelbaby, gevangen in barnsteen.

Barnsteen (ook bekend onder de Engelse naam amber), is versteende hars. Door evolutionisten wordt deze gedateerd op de tijd van de dinosauriërs. De barnsteenfossielen uit Birma krijgen een ouderdom van 99 miljoen jaar toegewezen. In die tijd waren er blijkbaar al volledig geëvolueerde vogels, blijkt maar weer uit deze nieuwe vondst.2

Prachtig fossiel

Aan de veren konden de wetenschappers zien dat het vogeltje in dit barnsteenbrokje waarschijnlijk nog maar een paar dagen oud was. Het fossiel wordt toegeschreven aan Enantiornes, een uitgestorven vogelsoort. De kop, vleugels en poot zijn goed zichtbaar. Ongeveer de helft van het vogeltje is gefossiliseerd, genoeg om een reconstructie te maken.

De bron van barnsteen

Dit soort fossielen geeft geen enkele aanwijzing voor de vermeende dino-naar-vogel-evolutie.3 In tegendeel, deze goed gevormde en volledig ontwikkelde vogels lijken erop te wijzen dat dino’s en vogels afzonderlijk geschapen zijn. Wat ook opmerkelijk is, is de bron van barnsteen. Dat is de versteende hars van (naald)bomen. Er worden wereldwijd enorme afzettingen gevonden van barnsteen, niet alleen in Birma (Myanmar), maar ook in de Baltische staten wordt veel barnsteen gevonden. Hoe zijn deze enorme hoeveelheden daar terechtgekomen? Het is bekend dat bomen hars uitscheiden als ze ‘gewond’ zijn. En gezien de enorme hoeveelheden barnsteen, moeten hier heel wat beschadigde bomen in het spel zijn geweest. De meest voor de hand liggende verklaring is de wereldwijde zondvloed ten tijde van Noach. Alleen met een natuurgeweld van die omvang kun je veel beschadigde naaldbomen krijgen die door het water samengedreven worden, waardoor de hars grote hoeveelheden barnsteen kan vormen.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website WaaromSchepping. Het originele artikel is hier te vinden.

Voetnoten

  1. https://waaromschepping.wordpress.com/2016/12/14/dinostaart-geen-probleem-voor-de-bijbel/.
  2. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1342937X17300527.
  3. https://old.logos.nl/stammen-vogels-van-dinos-af/.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."

4 Comments

M.Nieuweboer

“Door evolutionisten wordt deze gedateerd op de tijd van de dinosauriërs.”

[Hier wordt] operationele, herhaalbare wetenschap verworpen door creationisten die beweren alleen operationele [als] herhaalbare wetenschap te accepteren.

“de wereldwijde zondvloed ten tijde van Noach”

Was u erbij, toen de vogelbaby in Birmees barnsteen gevat werd? (…)

Peter

“Dit soort fossielen geeft geen enkele aanwijzing voor de vermeende dino-naar-vogel-evolutie”

De evolutie van dino’s naar vogels was 56 miljoen jaar eerder Het oudste beest dat tot de vogels gerekend kan worden is 155 miljoen jaar oud. Dat is 56 miljoen jaar vogelevolutie voordat dit kuiken (zo heten ‘vogelbaby’s) in hars terecht kwam. Er waren toen vele vogels in vele groepen. De Enantiornithes zijn geen soort vogel, maar een taxonomische groep van vogels. De Enantiornithes zijn uitgestorven bij de Krijt-Paleogeen grens. Evolutionair is het interessant dat dit kuiken tanden had (één tand is goed zichtbaar). Tanden komen niet in moderne vogels voor.

Hetty Dolman

Beste Gert-Jan,

Een bepaald soort dennenboom scheidt voortdurend hars uit en is dus altijd min of meer beschadigd. Sommige mensen worden er gek van in hun tuin. Het besmeurd hun meubels en het is tot last, elk jaar weer. Wat denk je dat er over een paar miljoen jaar gebeurd met miljoenen bomen? Waarom denk je dat insecten of babyvogels door een zondvloed in hars kunnen fossiliseren? Is daar een mechanisme voor bekend? Is er ooit hars door een overstroming tot een fase van fossilisatie gekomen voor zover je weet? Of in elk geval een drijvende boom die hars uitscheidde die dan weer zuurstofloos werd bedekt? Hout drijft nu eenmaal. Kortom: Ik ben erg benieuwd hoe je tot je conclusies bent gekomen. Welke studie is er voor gedaan? Staan de resultaten op internet? Een vogel met tanden past wellicht niet echt in een creationistische visie.

Geef een antwoord