Wespengif zit vol bacteriedodende verbindingen. Dat is handig. Je zou ze zomaar als antibioticum kunnen gebruiken, ware het niet dat wespengif – zoals de naam al zegt – giftig is. Gelukkig lukte het Amerikaanse onderzoekers om dat probleem te omzeilen.

Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) deden een aantal maanden geleden een interessante ontdekking. In het gif van de Zuid-Amerikaanse wesp Polybia paulista vonden zij een peptide – bestaande uit een aaneenschakeling van slechts 12 aminozuren – dat krachtig optreedt tegen bacteriën maar niet giftig is voor de mens.

Varianten van het peptide zijn intussen getest op muizen en menselijke niercellen. Ze bleken de beruchte Pseudomonas aeruginosa-bacterie te kunnen doden, dat tegen de meeste antibiotica resistent is en luchtweg-, urineweg- en wondinfecties kan veroorzaken. Verschillende varianten verminderden de infectie, maar één variant – die met een hoge dosis werd toegediend – lukte het om de ontsteking in de kiem te smoren. „Na vier dagen kan het de infectie volledig verwijderen. Dat was heel verrassend en opwindend om te zien omdat we dat meestal niet tegenkomen bij andere experimentele antimicrobiële stoffen of andere antibiotica die we in het verleden op muizen hebben getest,” aldus een van de MIT-onderzoekers.

Zo komt er zicht op een nieuw geneesmiddel en gaat men druk verder met experimenteren. Bijzonder om te zien hoe de mens gebruik mag maken van oplossingen die de natuur geeft. Ze hoeven ‘alleen nog maar’ ontdekt te worden.

Bron: http://news.mit.edu/2018/repurpose-wasp-venom-antibiotic-drug-1207.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

Dit artikel is met toestemming overgenomen van Weet-Magazine. Regelmatig wisselen we artikelen uit met het tijdschrift Weet Magazine. Abonnee worden? Klik dan hier.