Vraag

Er is wereldwijd veel zorg over het verdwijnen van bossen en dieren. Hoe lang duurt het voordat de natuur de overhand krijgt op plekken die bijvoorbeeld door een aardbeving of oorlog zijn verwoest?

Antwoord

De natuur heeft een sterk herstellend vermogen. Na natuurrampen zie je dat binnen zeer korte tijd allerlei dieren weer terugkeren. Een mooi voorbeeld daarvan is Mount St. Helens. Na de uitbarsting van deze vulkaan in 1980 voorspelden ecologen dat het honderden jaren zou duren voordat de natuur enigszins hersteld zou zijn. Maar na slechts een paar jaar keerden dieren en planten in het rampgebied terug. De mens lijkt altijd ‘in strijd’ te zijn met de natuur. Als je huizen en wegen niet onderhoudt kunnen ze, afhankelijk van het klimaat, heel snel overwoekerd raken. In gebieden waar geen mensen (meer) zijn heeft de natuur dus als het ware vrij spel.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2016, Wanneer komt de natuur terug?, Weet 39: 48.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."