Vraag

Is het goed als Nederlanders alleen maar met Nederlanders blijven trouwen en kinderen krijgen? In van oudsher kleine gesloten gemeenschappen – zoals Volendam, Urk en Katwijk – treden allerlei genetische afwijkingen op doordat bijvoorbeeld neven met nichten trouwen. De kans op misgeboortes en onvruchtbaarheid is dan ook groter. Hierdoor dacht ik aan de mensheid in zijn geheel. Is er op die schaal ook kans op inteelt? Kan de mensheid, wat dat betreft, ‘eeuwig’ blijven voortleven zonder dat het genetische systeem kapotgaat? Wat zegt dat over de ‘houdbaarheid’ van de mens?

Antwoord

De mensheid is niet onbeperkt houdbaar. Dat komt door genetische mutaties. Elke generatie komen er zo’n 60 tot 100 nieuwe mutaties in het DNA bij die je doorgeeft aan je nageslacht. Dat komt door bijvoorbeeld kopieerfoutjes of radioactieve straling. Op 3,2 miljard DNA-letters (basenparen) is dat niet veel, maar de mutaties stapelen zich wel op. Daardoor kunnen erfelijke aandoeningen ontstaan. Sommige, zoals kleurenblindheid of albinisme, zijn ongevaarlijk. Andere, zoals hart- en vaatziekten of bepaalde kankersoorten, zijn dodelijk. En hoe meer van die mutaties je bij je draagt, hoe groter de kans is dat je eraan overlijdt. Wat heeft inteelt er dan mee te maken? Dat zit zo. Mensen hebben 23 paar chromosomen. Van elk chromosoom krijg je er één van je vader en één van je moeder. Wanneer je beide ouders directe familie van elkaar zijn is de kans dat beiden dezelfde genetische mutatie bij zich dragen en doorgeven groter dan wanneer dat niet zo is. Wanneer een van beide ouders een gemuteerd gen doorgeeft, kan het gezonde gen van de andere ouder het vaak opvangen, zodat het niet tot uitdrukking komt bij het kind. Maar wanneer beide ouders hetzelfde defect doorgeven komt het wel tot uitdrukking. In extreme mate zie je dat bij de ‘struisvogelstam’ uit Zimbabwe. Sommige van hen hebben een genetische afwijking waardoor de buitenste twee tenen extreem groter worden en de middelste drie ontbreken. Voor de ongeveer 16.000 leden van deze stam is het verboden om buiten de stam te trouwen, zodat deze genetische afwijking in stand blijft.

Als autochtone Nederlanders alleen met andere autochtone Nederlanders blijven trouwen, is er in eerste instantie nog niet zoveel aan de hand, omdat de groep redelijk groot is. Maar op den duur blijven ook binnen die grote groep zich genetische foutjes ophopen. Genetisch gezien ben je dus het voordeligste af als je met iemand van een hele andere bevolkingsgroep trouwt.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2017, Wat is de ‘houdbaarheid’ van de mensheid?, Weet 45: 49.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."