Diamanten worden diep onder de aardkorst gevormd. Bij vulkaanuitbarstingen kunnen ze dan naar boven komen. Die diamanten bieden soms een glimp van wat er zich heel diep in de aarde afspeelt. En daar blijkt onder andere water te zitten.

Aardwetenschapper Steve Jacobsen van de Northwestern University in Illinois (VS) denkt dat hij het diepste water ooit heeft ontdekt. In een Braziliaanse diamant, die hij en zijn team onderzochten, zitten wat imperfecties. Die zijn ontstaan toen de diamant zich werd gevormd. Daarin vond Jacobsen onder andere sporen van water tussen ingesloten mineralen. „Gebaseerd op de samenstelling van het ingevangen mineraal speculeren we dat de diamant op zo’n 1000 kilometer diepte is gevormd”, zegt Jacobsen. Nooit eerder is er op zo’n grote diepte water aangetroffen. Jacobsen en zijn team kwamen al eerder in het nieuws doordat ze ontdekten dat er veel water in de aardkorst is opgeslagen. „Als dat niet daar beneden was zouden we allemaal kopje-onder gaan”, grapt de aardwetenschapper. „Deze nieuwe vondst impliceert dat de hoeveelheid onderaards water nóg groter is dan voorheen gedacht.” Veel Weet-lezers zullen bij het horen van dit nieuws direct aan de zondvloed denken. Want in Genesis 7 vers 11 staat dat er onderaards water naar boven kwam, waardoor uiteindelijk de hele aarde overstroomde. Dat er water in de aarde zit – en veel ook – is duidelijk. Maar wat je je wel moet beseffen is dat dit water opgesloten zit in mineralen. Dat is dus niet hetzelfde als het zondvloedwater.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2017, Water onder de aarde, Weet 43: 9.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."