Kleitabletten uit Kanaän maken melding van de ‘Habiroe’, een volk dat het land verwoestte. Die naam is taalkundig gezien heel sterk verwant aan ‘Hebreeën’. Daarom schrijven veel geleerden de kleitabletten toe aan de tijd van de intocht. Maar klopt dat wel?

De Habiroe waren een volk dat plunderend door Kanaän trok. De koningen van de stadstaten hadden er behoorlijk last van. Ze zonden kleitabletten naar de koning van Egypte, in de hoop dat hij hulp zou sturen. Ze staan bekend als de Amarna-brieven. De Egyptische koningen in die tijd waren Amenhotep III en zijn zoon Achnaton. In hun tijd was Amarna de regeringsstad van Egypte. Dat de Habiroe de Hebreeën waren lijkt mooi in het plaatje te passen: de namen lijken op elkaar en de tijdsperiode zou ook overeenkomen, maar je kunt vraagtekens bij deze uitleg zetten. Nadat de Israëlieten uit Egypte vertrokken lieten ze het land in puin achter (het resultaat van de tien plagen). Het zou nog wel een tijd duren voordat Egypte weer op volle sterkte was. Als de Habiroe de Israëlieten waren, zouden de koningen van Kanaän waarschijnlijk niet Egypte om hulp hebben gevraagd. En dan is er nog de vraag wanneer farao Achnaton aan de macht was. Volgens de gebruikelijke tijdsrekening (chronologie) was dat in de 14-de eeuw voor Christus; ongeveer de tijd van de intocht. Sommigen pleiten er echter voor om die conventionele chronologie te herzien. Ze plaatsen de regeerperiode van Amenhotep III en Achnaton bijvoorbeeld in de 8-ste eeuw voor Christus. Volgens hen zijn de Habiroe geen volk, maar een bende huurlingen.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2016, Wie waren de Habiroe?, Weet 39: 10.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."