Vraag

Ruimtetelescoop Hubble heeft foto’s gemaakt van gaswolken, zoals de waterstofwolken met kosmisch stof in de Adelaarsnevel (ook wel ‘pilaren van de schepping’ genoemd). Men zegt dat hierin sterren worden geboren. Ook van het uitdoven van sterren zijn foto’s beschikbaar. Hoe moet ik dit zien binnen het jonge-aardescheppingsmodel?

Antwoord

Er zijn twee mogelijke antwoorden. De eerste is dat stervorming vandaag de dag gewoon plaatsvindt. Dit is onwaarschijnlijk, omdat het uit elkaar
gaan van moleculen (dispersie) in een gaswolk veel groter is dan de aantrekkende kracht van de zwaartekracht. Zelfs als er nu sterren op natuurlijke wijze worden gevormd, dan hoeft dat nog niet te betekenen dat alle sterren zo zijn gevormd. Vergelijk het met het leven op aarde: nu worden kinderen op natuurlijke wijze geboren, maar de eerste mensen werden geschapen. Dat was een heel ander proces. Hetzelfde geldt voor dieren en planten.

De tweede, waarschijnlijkere uitleg is dat de Hubbletelescoop geen vormende of stervende sterren ziet (al is dat laatste wel mogelijk: duidelijk is dat sterren opgebrand kunnen raken). De telescoop laat dan sterren zien die zich in of achter de wolk bevinden. Door beweging in die wolk worden
de sterren die erachter zitten dan helderder of minder helder, of komen zelfs ineens tevoorschijn. Het enige wat men namelijk waarneemt zijn sterren die van helderheid veranderen. Dat er dan nieuwe sterren ontstaan is een interpretatie.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2015, Worden sterren geboren?, Weet 36: 46.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."