Nefertiti_30-01-2006.wikipedia

“Een soortgelijke vermelding vinden we bij de Egyptische Nefertiti, de vrouw van farao Echnaton (1350 v.C.).”

In de Bijbel lezen we in Hooglied 1:13 “Een bundel mirre is mijn liefste dat tussen mijn borsten rust”. Om de nare luchtjes van het zweten te verbergen, gebruikte men in de oudheid geurkegels of poreuze kruikjes met daarin mirreolie of andere fris ruikende parfumerieën. Wat de dame in dit vers dan ook bedoelt is dat ze haar geliefde vergelijkt met een kruikje waarin deze mirreolie zich bevindt en door de warmte van haar borsten het over haar lichaam verspreidt. We kunnen dit zien als een soort deodorant uit de oudheid tegen het zweten.

Een soortgelijke vermelding vinden we bij de Egyptische Nefertiti, de vrouw van farao Echnaton (1350 v.C.) die haar gasten een zalfkegel op hun hoofd of borst liet dragen, gevuld met een mengsel van mirrehars en andere geurende kruiden. Door de lichaamswarmte druppelde deze over de lichamen, waardoor de gasten heerlijk roken. Verschillende van deze kegels zijn later door archeologen teruggevonden.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website ‘Aantekeningen bij de Bijbel’. Het originele artikel is hier te vinden.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

J.P. van de Giessen studeerde archeo-astronomie. Hij is eigenaar van een IT-bedrijf en beheert een van de grootste Nederlandstalige blogs over de Bijbel: www.bijbelaantekeningen.nl. Hij trad als adviseur op voor diverse organisaties zoals Centrum voor Bijbelonderzoek, Livius.com en Neot Kedumim.

Geef een antwoord