Paleontologen meenden altijd dat zacht weefsel onmogelijk kon fossiliseren – hoe zachter, hoe moeilijker – maar steeds vaker moeten ze die mening herzien. Ook nu blijkt dat ‘520 miljoen jaar oude’ hersenen van een geleedpotige gewoon nog zijn gevonden.

fossiel_brein.weetIn 2012 werd een artikel gepubliceerd over gefossiliseerde hersenen. Dat kon niet, in de optiek van de meeste wetenschappers, dus kwam er veel kritiek. Het zou waarschijnlijk wel een unieke, eenmalige gebeurtenis zijn geweest. Nu heeft Nicholas Strausfeld van de universiteit van Arizona (VS) een nieuw artikel gepubliceerd waaruit blijkt dat fossiele hersenen vaker voorkomen. De fossiele hersenen waarover hij schrijft zijn gevonden bij een geleedpotige. Het diertje draagt de naam Fuxianhuia protensa en zou 520 miljoen jaar oud zijn. Dat de hersenen gefossiliseerd zijn duidt er volgens Strausfeld op dat het beestje snel begraven is in zuurstofarm water. Hij denkt dat deze F. protensa aan zijn eind kwam door een modderlawine, en hij heeft dat dat met experimenten nagebootst.

Snel begraven worden is echter niet het enige wat nodig is om hersenen te bewaren. Het zachte weefsel moet ook de druk van de afzettingslagen kunnen weerstaan. Het brein van geleedpotigen is daar erg geschikt voor, omdat het uit heel dicht weefsel bestaat.

Strausfeld zelf kan trouwens goed omgaan met de kritiek op zijn werk. „Alle mensen, en zeker wetenschappers, nemen dingen aan. Het leuke van wetenschap is om die aannames onderuit te halen.” Kijk, dat is nou een wetenschapper!

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te lezen: https://www.weet-magazine.nl/zachte-hersenen-toch-gefossiliseerd/

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."

2 Comments

Hetty Dolman

Voor zover ik weet is het fossiliseren van zachte delen wel uitzonderlijk, maar niet onmogelijk, wetenschappelijk gezien.

“Als het organisme in zuurstofloze condities begraven wordt, kunnen zelfs resten van de weke delen worden gevonden. Meestal worden echter slechts de harde delen zoals een skelet of schelp teruggevonden als fossiel.”

“Meestal vinden we alleen de harde delen van een organisme als fossiel terug. In zeldzame omstandigheden kunnen ook zachte delen fossiliseren”

http://www.geologievannederland.nl/fossielen/fossilisatie

Geef een antwoord