Hoeveel sterren zijn er in het heelal? Te veel om te tellen. Zelfs het aantal sterrenstelsels in het zichtbare heelal is enorm. En dat enorme getal is nog eens tien keer groter geworden!

Een gecombineerd onderzoeksteam van de universiteiten van Leiden, Edinburgh en Nottingham heeft, met behulp van telescopen van de NASA en ESA, berekend dat er zo’n twee biljoen (2.000.000.000.000) sterrenstelsels in het heelal zijn. Dat is tien keer meer dan tot nu toe was gedacht.
Ter vergelijking, dat betekent dat er voor iedere persoon op aarde bijna 300 sterrenstelsels in het heelal zijn, elk met miljarden sterren. Verreweg de meeste daarvan zijn volgens de astronomen te zwak om waar te nemen met de huidige telescopen. Of de berekening klopt zal de tijd uit moeten wijzen. Dit hogere aantal sterrenstelsels heeft volgens de astronomen geen gevolgen voor de oerknaltheorie.

Maar als er dan biljoenen sterrenstelsels zijn, waarom is het dan toch donker ’s nachts? Je zou denken dat al die sterren toch heel wat licht zouden verspreiden? Dit is een vraag waar astronomen zich al eeuwen mee bezighouden. Dit heet de paradox van Olbers, genoemd naar de Duitse astronoom die zich hierop richtte. Hij dacht zelf dat grote wolken waterstof het licht tegenhielden. Die theorie lijkt nu te zijn bevestigd. Welke kleuren licht worden uitgezonden en welke juist niet, is afhankelijk van welk chemisch element tussen de lichtbron en de waarnemer zit. En uit het spectrum van het licht blijkt dat er inderdaad sterrenlicht wordt tegengehouden door waterstof. Daarmee lijkt Olbers na twee eeuwen toch gelijk te krijgen.

Bron: http://www.sci-news.com/astronomy/universe-contains-two-trillion-galaxies-04275.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+BreakingScienceNews+%28Breaking+Science+News%29 en http://www.independent.co.uk/news/science/why-it-gets-dark-at-night-astronomers-prove-theory-olbers-paradox-a7360931.html

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

Dit artikel is met toestemming overgenomen van Weet-Magazine. Regelmatig wisselen we artikelen uit met het tijdschrift Weet Magazine. Abonnee worden? Klik dan hier.

6 Comments

E. van der Klift

Ongeacht welk getal, een getal noemen is “gebakken lucht” want het het heelal, de totale en totale oneindigheid, met het uitspansel is dóór zijn/haar oneindigheid totaal voor de mens én onvoorstelbaar én onmeetbaar én ontelbaar. Alle pogingen in die richting zijn een leeg gebaar. Het heelal met zijn/haar uitspansel, de sterren, zon en maan, is een bewijs ván en vóór JHWH’ s grootheid die in Zijn Almacht, ook met déze scheppingen Zijn grootheid laat zien aan hen die zien wíllen.

E. van der Klift

Meneer Heerema, hij openbaart daar in een visioen! Geen werkelijkheid. De openbaringen omvat vele visioenen, want de aarde, een schepping van JHWH, blijft in eeuwigheid bestaan. Dat is een belofte van Hém.

Frans van Roode

In Openb. 6 vs 13 gaat het niet om letterlijk sterren zoals in de astronomie maar om hemelse machten of personen. Zie ook Openb. 9 vs 1.

Hetty Dolman

Hoi Stef,

“Ik ben benieuwd wat er van deze aannames waar blijkt te zijn als Openbaring 6:13 werkelijkheid wordt. Wanneer de sterren op de aarde vallen.”

Mag ik vragen waarom jij denkt dat er sterren op aarde zouden kunnen vallen? Heb je ook een wetenschappelijke onderbouwing of is het alleen religieus onderbouwd?

Waarom is het 's nachts donker? | Logos Instituut

[…] Dat is een probleem waar astronomen zich al heel lang over hebben gebogen. Sterrenlicht zou van alle kanten moeten komen, en dus zou je ’s nachts alleen maar licht moeten zien. Het blijkt zo te zijn dat er veel gas en stof in de ruimte zit. Die houden het sterrenlicht tegen en daardoor zie je niet overal sterren. In het volgende artikeltje op de website van Logos Instituut kun je er meer over lezen: https://old.logos.nl/zo-veel-sterren-en-toch-zo-donker/. […]

Geef een antwoord