Met veel bombarie maakte NASA vorige week bekend dat er een ster is gevonden waar maar liefst zeven aarde-achtige planeten omheen draaien. Wat betekent deze vondst?1

1_main_pia21423-png.nasa

Al in 2016 maakten Belgische astronomen bekend dat ze met hun telescoop TRAPPIST een drietal planeten hadden ontdekt rond de ster 2MASS J23062928-0502285. Dat is een rode dwergster die op 40 lichtjaar afstand van de aarde staat. De dwergster kreeg een nieuwe naam en heet nu TRAPPIST-1. NASA heeft haar blik inmiddels ook op TRAPPIST-1 gericht, en daar kwam men tot de conclusie dat er maar liefst zeven planeten in dat verre zonnestelsel zijn, allemaal rotsachtig als de aarde.

Bewoonbare zone

Volgens NASA bevinden ten minste drie van de zeven planeten zich in de bewoonbare zone. Dat is het gebied om een ster waar een planeet vloeibaar water kan hebben. Ook op de andere zou (onder de juiste condities) vloeibaar water mogelijk zijn.
Met behulp van de telescoopdata heeft men een schatting kunnen maken van de grootte en de massa van de planeten. Daaruit zou blijken dat ze een hoge dichtheid hebben en dus, net als de aarde, rotsachtig zijn.

Dimmende ster

Hoe weten astronomen eigenlijk dat er planeten om verafgelegen sterren draaien? Zelfs de grootste sterren zien er door de sterkste telescopen uit als kleine lichtpuntjes. Je kunt echter wel de helderheid van zo’n ster meten. En bij sommige sterren neemt de helderheid met enige regelmaat af. Zo kun je bepalen hoeveel planeten een ster heeft, hoe groot ze zijn en hoe ver ze van de ster af staan.

Praktisch nut

Hoewel deze vondst op zich spectaculair is, heeft de mensheid er momenteel weinig aan. Deze (en andere) exoplaneten zijn te ver weg om te bereiken. Dat zou in het gunstigste geval met de huidige technologie honderdduizenden jaren duren. Je kunt er dus onmogelijk komen. Waarom is dit dan zo’n belangrijke vondst? Omdat vloeibaar water een van de ‘ingrediënten’ is die nodig zijn voor leven, en velen geloven dat buitenaards leven de evolutietheorie bevestigt. Volgens naturalisten is leven op aarde vanzelf ontstaan. Mogelijk is het dus elders in het heelal ook vanzelf ontstaan.
Zonder vloeibaar water kan leven niet bestaan. Maar de aanwezigheid van vloeibaar water alleen is natuurlijk nog geen garantie dat er ook buitenaards leven bestaat. Oftewel, het is interessant, maar zegt verder weinig.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

Voetnoten

  1. https://www.nasa.gov/press-release/nasa-telescope-reveals-largest-batch-of-earth-size-habitable-zone-planets-around

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

Dit artikel is met toestemming overgenomen van Weet-Magazine. Regelmatig wisselen we artikelen uit met het tijdschrift Weet Magazine. Abonnee worden? Klik dan hier.

1 Comment

Maikel

“Zonder vloeibaar water kan leven niet bestaan”. Dit is niet hoe astrobiologen er over denken. Uitgaande van hoe leven op aarde zich ontwikkeld heeft, weet men dat er een vloeistof nodig is die e.e.a gedurende zeer lange tijd kan ‘mengen’ totdat er bouwblokken voor leven ontstaan. Wetenschappers houden er daarom rekening mee dat op andere planeten leven is ontstaan op basis van (bijvoorbeeld) methaan. Ook zijn er astronomen als Hawking die vanwege de onbegrensdheid van het heelal, vermoeden dat leven zal onstaan op alle manieren waarop leven kan onstaan. Dus ook op allerlei manieren waaraan nog nooit iemand gedacht heeft.

Geef een antwoord