Maar al te vaak krijg ik het verwijt dat creationisten niet zelf wetenschap bedrijven. Toegegeven, er is véél minder geld beschikbaar voor Bijbelgetrouwe wetenschap, maar dat betekent niet dat er niets gebeurt. Vorige week nog was ik bij collega Stef Heerema om proeven te doen met gesmolten zout.

NgareSero.wikipedia

Wetenschap is een bedrijf. Er moet geld verdiend worden. De tijd van het ideologische ‘science for the sake of science‘ is al lang voorbij. Wetenschap is big business. In 2013, toen er nog een economische crisis was, besteedde de wereld ruim 2% van het bruto nationaal product aan wetenschap.1 Dat zijn vele biljoenen euro’s.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben juist blij dat er zoveel wordt geïnvesteerd in wetenschap. Ik denk dat dat essentieel is voor een leefbare wereld. Wat ik wel jammer vind is dat creationistisch onderzoek geen gebruik kan maken van die biljoenen. Dat wordt gesubsidieerd door giften en privégelden. En daardoor lijkt het soms dat creationisten niet aan wetenschap doen.

Als vaste lezer zul je ondertussen wel weten dat er veel creatie-wetenschappers zijn. We hebben onze eigen wetenschappelijke literatuur, zoals Journal of Creation2, Answers Research Journal3 en Creation Research Society Quarterly4. Ook worden er wereldwijd wetenschappelijke congressen georganiseerd.

Het zout der aarde

Zoutonderzoek: De natriumchloridepellets, klaar voor de smelt.

De natriumchloridepellets, klaar voor de smelt.

En dat brengt ons bij vorige week. Op woensdagochtend reisde ik naar het hoge noorden (Assen), om vervolgens samen met Stef door te gaan naar het nog hogere noorden (Groningen). Daar konden we gebruikmaken van een oven die krachtig genoeg is om zout te smelten.

Overal op aarde kom je onder de grond enorme steenzoutformaties tegen. Die bestaan uit lagen van puur keukenzout (natriumchloride) en gips (calciumsulfaat). De gangbare theorie is dat dit zout afkomstig is van een zee die in de loop van miljoenen jaren is ingedampt, maar er zijn geen fossielen of zand in het zout zelf te vinden. Verschillende creationisten denken dat het zout met het vloedwater meegekomen is. Er zouden dan grote hoeveelheden zout opgelost zijn in superkritisch water.

De theorie van Stef is dat dit zout een vulkanische oorsprong heeft: het is als zoutmagma uit de aarde opgekomen. Persoonlijk vind ik deze theorie het meest logisch, omdat de zoutformaties de diepe scheuren opvullen en als vloeibaar zout tussen de vloeibare aardlagen zijn afgezet. Maar kunnen we dit ook hard maken?

De experimenten

Om de vulkanisch-zout-theorie te testen zijn we bezig met experimenten te doen. Kleinschalige experimenten met gesmolten zout. Krijg je bijvoorbeeld fasescheiding in natriumchloride en calciumsulfaat? Bij de eerste tests zagen we dat nog niet, maar dat komt ook omdat er nog wat kinderziektes uitgehamerd moesten worden. Zo tastte het vloeibare zout de ijzeren bak aan, waardoor er een laagje met ijzersulfides ontstond.

Nadat Stef en ik een blanco test met alleen keukenzout hadden aangezet gingen we in de middag terug naar zijn huis om de resultaten van de vorige tests te bekijken. Met simpele huis- tuin- en (vooral) keukenchemie probeerden we te achterhalen wat we precies voor mineralen hadden gevormd. Hoewel we laagjes konden zien, waren die laagjes niet puur van het ene of het andere zout. Daarmee is nog niets gezegd, want er zijn heel veel factoren die daarvoor kunnen zorgen, niet in de minste plaats dat we deze experimenten op een hele kleine schaal uitvoeren. Er is dus nog veel werk aan de winkel.

Wil je het zoutonderzoek van ing. Stef Heerema steunen? Maak dan een gift over aan Logos Instituut, NL53 INGB000 7655373, o.v.v. Zoutproject Heerema. Logos is een ANBI-stichting.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website WaaromSchepping. Het originele artikel is hier te vinden.

Voetnoten

  1. http://theconversation.com/infographic-how-much-does-the-world-spend-on-science-14069
  2. http://creation.com/journal-of-creation
  3. https://answersingenesis.org/answers/research-journal/
  4. https://www.creationresearch.org/index.php/extensions/crs-quarterly

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."

4 Comments

Hetty Dolman

“De gangbare theorie is dat dit zout afkomstig is van een zee die in de loop van miljoenen jaren is ingedampt, maar er zijn geen fossielen of zand in het zout zelf te vinden. Verschillende creationisten denken dat het zout met het vloedwater meegekomen is. Er zouden dan grote hoeveelheden zout opgelost zijn in superkritisch water.”

Waarom worden er fossielen of zand verwacht in zoutlagen?

Stef Heerema

Omdat in een zee schelpdieren, algen, inktvissen, vissen, krabben en dergelijke leven. [Tip:] Misschien eens gaan wadlopen om proefondervindelijk vast te stellen of er zand en klei wordt afgezet?

Hetty Dolman

“Omdat in een zee schelpdieren, algen, inktvissen, vissen, krabben en dergelijke leven. [Tip:] Misschien eens gaan wadlopen om proefondervindelijk vast te stellen of er zand en klei wordt afgezet?”

Wadlopen in een in een zoute binnenzee of meer? U kunt in Israël controleren of er in de Dode Zee vissen rondzwemmen of schelpen voorkomen. En of er zand in de zoutformaties en in allerlei andere zoute binnenzeeën [en] meren zit, of er in het zout enige fossiele resten terechtkomen. Eerlijk gezegd zie ik geen enkele reden dat er fossielen in zouten moeten zitten. Hoe moeten fossielen terecht komen in zouten die overblijven als water verdampt? Zout kan ze toch niet snel bedekken en fossiliseren?

Geef een antwoord