Met hun dakpanvormige platen, zware stekels en kleine kop zou je niet verwachten dat stegosauriërs goede zwemmers zijn. Nieuw onderzoek wijst echter uit dat de stegosaurus weleens natte voeten kreeg. Het bewijs? Fossiele pootafdrukken.

Vanaf 1993 zijn er op verschillende plaatsen ter wereld fossiele pootafdrukken gevonden die werden toegekend aan een nieuwe dinosoort, Deltapodus brodricki. Paleontologen van de universiteit van Sheffield in Engeland denken echter dat deze afdrukken weleens van een stegosaurus kunnen zijn.

Ook in Engeland zelf zijn afdrukken gevonden. Deze zijn gemaakt door een dino die door het water waadde en peddelde. De Britten hebben alleen maar sporen van de achterpoten gevonden. Daarom denken ze dat het dier zich met z’n achterpoten op de bodem afzette, en dat de voorpoten vrij van de grond bleven. Omdat niet alle sporen overeenkomstig zijn, denken de wetenschappers dat het om verschillende momentopnames gaat waarbij het waterniveau nu eens hoger, dan weer lager was (zoals in een golfslagbad).

Uit deze ontdekking kun je twee conclusies trekken:
1. De dieren bewogen zich voort door water.
2. Door water vervormde pootafdrukken zijn verkeerd geïnterpreteerd als loopspoor van een nieuwe dinosoort.

Dat roept vragen op. Stak de dino op vrij normale wijze een stuk water over? Of was het een noodgeval? Als dat laatste het geval was, gebeurde dat dan misschien tijdens de zondvloed of erna? Het onderzoek zegt ook iets over het aantal dino’s dat Noach in de ark moest meenemen: bepaalde soorten bestaan kennelijk niet, dus gingen er logischerwijs ook minder mee dan gedacht.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2015, Zwemmende stegosaurus. Deze dino kreeg wel eens natte voetenWeet 34: 9.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."